Ehkä työuupumukseen sairastuvat ovatkin niitä terveitä?
Yle kertoi kaksi vuotta takaperin vuonna 2012, että työuupumus oireista kärsii joka neljäs työntekijä. Duodecim tietokanta kertoo, että vuonna 2011 naisista 3 % ja miehistä 2 % kärsi vakavasta työuupumuksesta. Joka neljäs työntekijä Suomessa on siis ”liipaisimen alla”. Heillä varsinkin on suuri riski sairastua vakavammin.
Työuupumus, nimensä veroisesti, tarkoittaa työstä tai työtilanteesta johtuvaa uupumusta. Se ei itsessään ole sairaus, mutta se lisää riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen, päihdeongelmiin, unihäiriöihin ja stressistä johtuviin ruumiillisiin sairauksiin. Sen oireina ovat kokonaisvaltainen väsymys, ammatillisen itsetunnon heikkeneminen ja kyynistyminen työhön.
Työuupumus johtuu lyhykäisyydestään epäedullisten työolosuhteiden ja työntekijän välisestä ristiriidasta. Kiire, paineet, huono johtajuus ja työilmapiiriongelmat ovat monilla työpaikoilla valitettavasti arkipäivää. Varsinkin tunnollinen työntekijä voi huonossa ympäristössä, jossa on monia ongelmia, sairastua vakavasti.
Työmarkkinajärjestöt sopivat taannoin eläkeiän nostosta. Paras tapa nostaa ihmisten kykyä työskennellä mahdollisimman pitkään on vaikuttaa työilmapiiriin. Monissa paikoissa käy psykologeja auttamassa työilmapiiriongelmissa. Esimiehiä koulutetaan johtajuusasioissa. Mutta varsinkin lähiesimiehet, eli he jotka ovat ”johtoportaan” ja työntekijöiden ristitulessa, voivat itsekin väsyä. Väsymys vaikuttaa heidän esimies- ja johtajuustaitoihinsa. Kaikkihan me olemme ihmisiä.
Tämänhetkinen taloudellinen tilanne laittaa jokaisen työpaikan riskialttiiksi. Tai jos ei tarvitse pelätä työpaikkansa takia, voi sen sijaan joutua lomautetuksi. Joillakin aloilla, kuten hoitoalalla, työ ei vähene lomautuksista huolimatta. Työmäärä pikemminkin kasvaa, kun auttavat käsiparit vähenevät ja ihmiset on kuitenkin hoidettava. Tämä asettaa työntekijöiden jaksamisen alttiiksi.
Ruohonjuuritasolla työntekijöitä ei kuunnella tarpeeksi. Näin ei varmasti ole kaikkialla, on olemassa esimerkillisiä työpaikkojakin. Liikaa on kuitenkin niitä työpisteitä, joissa päätökset tehdään ylhäältä alaspäin sanelu –politiikkaa noudattaen.
Oma lukunsa ovat yrittäjät. Siitä aiheesta pitäisi tehdä kokonaan oma kirjoitus. Lyhyesti sanottuna: ”Yrittäjä ei voi sairastua tai pitää sairauslomaa”, sanoi kerran eräs yrittäjä minulle. Se kertonee kaiken oleellisen yrittäjän arjesta.
Ehkä työuupumukseen sairastuvat ovat oikeasti niitä terveitä tässä sairaassa yhteiskunnassa? Nyky-yhteiskunnassa vaatimukset tuntuvat välillä epäinhimillisiltä. Tehokkuutta ylistävässä työelämässä kannattaisi kuitenkin muistaa, että hyvinvoiva työntekijä on aina tehokkaampi ja tuotteliaampi kuin huonosti voiva työntekijä.
Sanna Antikainen, lähihoitaja
Kansanedustajaehdokas (ps)