Onko pakko sotkea toimiva järjestelmä?

KANNANOTTO, Pohjois-Karjalan Perussuomalaiset Nuoret 23.3.2014
”Onko pakko sotkea toimiva järjestelmä?”

Joensuussa Pohjois-Karjalassa järjestettiin paikallisten kansanedustajien evästystilaisuus. Pelastustoimen rakenneuudistuksesta tuli ilmi lukuisia huolestuttavia seikkoja.
Alkuperäisessä sisäministeriön valmisteluaineistossa Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Pohjois-Karjala muodostaisivat yhden Itä-Suomen laitoksen.
Näiden laskettiin säästävän 7 miljoonaa euroa.
Kuntaliitto arvioi uudistuksen pysyviksi muutoskustannuksiksi ainakin 12 miljoonaa koko maanlaajuisesti.

Suomessa oli itsenäisiä palolaitoksia 10 vuotta sitten noin 440 kpl, 2004 ne kutistettiin 22 kappaleeseen ja nyt halutaan karsia vielä 2016 mennessä 11 kappaleeseen.
Nyt valmisteltu uudistus on sanelua ylhäältä alaspäin. Kuntaliitto ja pelastuslaitokset haluavat, että uudistus valmistellaan uudelleen yhdessä sisäministeriön,
pelastuslaitosten ja kuntien yhteistyönä. He myös näkevät, että 7,5 miljoonan euron säästöt voidaan saavuttaa muutenkin:
pelastustoimen palvelutasoa voidaan optimoida ilman, että kansalaisten turvallisuus heikentyy.

Ihmisten turvallisuuden ja terveyden kannalta tärkeiden yksiköiden vieminen kauas paikalliselta alueelta ei aina ole hyvä vaihtoehto: ”Muutama viikko takaperin jouduin tilanteeseen, jossa minun oli soitettava hätäkeskukseen.
Olin suhteellisen tunnetussa paikassa Joensuussa. Hätäkeskuspäivystäjä ei kuitenkaan tuntunut ymmärtävän olinpaikkaani ja jouduinkin selvittämään sitä hänelle useita kertoja. Siihen meni kallisarvoista aikaa.
Joensuulainen hätäkeskuspäivystäjä olisi heti tiennyt, mitä paikkaa tarkoitin. Tässä näkyy keskittämisen tulos, vaikka väitetään etteivät nämä vaikuta palvelutasoon. En ole kokemukseni kanssa yksin,
olen kuullut samankaltaisista kokemuksista hätäkeskuksen suhteen”, sanoo Pohjois-Karjalan Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja sekä maakuntavaltuuston jäsen Sanna Antikainen.

Kansanedustajien evästystilaisuudessa kuultujen esimerkkien ja faktojen perusteella emme kannata pelastustoimen rakenneuudistusta tälläisenään.
Tärkeät uudistukset tulee tehdä asiantuntijatahojen eli pelastustoimen henkilöstön ja kuntien kanssa yhdessä. Oikeilla asiantuntijatahoilla ei tarkoiteta sisäministeriön seinien suojissa istuvia virkamiehiä.
Ylhäältä alaspäin sanelupolitiikka on menneentalven lumia. Lisäksi nyt olemassa olevasta järjestelmästä ei ole tullut sellaisia seikkoja esille, joiden vuoksi uudistus olisi tämän kaltaisena välttämätön.
Uudistuksen takana haisee sille, että hallitus haluaa ajaa ”isompia hartioita” kaikkialle, myös paikkoihin, joihin niitä ei tarvita.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa