Eduskuntavaaliehdokkaan kynästä, Jussi Wihonen

Erityisryhmien asumisen toimeenpano-ohjelma 2015-2018 ?

Asumisen erityisryhmiä ovat mm. hoitoa ja hoivaa tarvitsevat vanhukset, mielenterveyskuntoutujat, vammaiset, päihdeongelmaiset. Asunnottomat ja eritysitukea tarvitsevat nuoret. Toimeenpano-ohjelma perustuu tarveselvityksiin. Aihe on ajankohtainen: Tässä linkki.

Tekee mieli kysyä, olemmeko edistymässä asioiden suhteen, vai peräti ottamassa takapakkia? Jokainen meistä muistaa, että ennen oli vanhainkodit. Iäkkäille ihmisille. Niille jotka eivät enää tulleet omin avuin toimeen, yhteiskunta tarjosi vanhuuden turvaa. Oli ikäänkuin turvattu vanhuus, niinkuin terve järki sanoo, yhteiskuntaa ikänsä palveleen, hoidosta otti vastuun kunta.

Mutta niin vain on käymässä, nyt vuosikymmeniä myöhemmin, että ihan varmaa, se ei ole kenenkään kohdalla. Koska nyt, kun elinikä kasvaa, samalla kasvaa, valtavalla vauhdilla tarve,  ja niin uskomattomalta kuin se kuulostaa, tämä tulee meille, täydellisenä yllätyksenä. Tai on se tarve ollut tiedossa pitkään, mutta kun sille asialle ei ole tehty mitään. Tai on tehty, perustettu työryhmiä, mutta ne asunnot puuttuvat. Siis ne, joihin nämä iäkkäät ihmiset asutetaan, sitten kun ei enää omassa kodissa toimeentule. Nyt on sitten käymässä niin, että kun rakentaminen vie rahat, niitä hoitavia käsiä ei sitten enää olekkaan, tarvetta vastaavaa määrää.

Perussuomalaisten näkemys on, että kaikkea tehostettua palveluasumista ei pidä ostaa ulkoa, eikä varsinkaan palvelusetelijärjestelmällä, sillä nämä luovat toki tarjontaa, mutta myös epätervettä liiketoimintaa, vanhuksilla rahastamista, mikä ei ole hyväksyttävää. Vanhuksista huolehtiminen on yhteiskunnan perustehtävä, meidän tehtävä, eikä sitä vastuuta voi pörssiyhtiöille siirtää.

 

Jussi Wihonen

kaupunginhallituksen IIvpj, valtuutettu PS

Joensuu

22.09.2014

 

Kirjoitettu 21.9.2014

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa