Eduskuntavaaliehdokkaan kynästä, Jussi Wihonen

Joensuussa ryhdytty toimenpiteisiin homeongelmien ehkäisemisessä!

Vanha vitsi: Paljon puhetta vähän villoja, ei enää päde Joensuussa. Toki edelleen on odotettavissa miljoonalaskua, jo tehdyistä virheistä rakentamisessa. Mutta niistä pyritään ottamaan opiksi. Mitä on siis tehty?

Kaupungin tilakeskuksen toimesta, kaikki terveysasemat kuntokartoitetaan tämän vuoden aikana. Ja mikä tärkeintä, tässä selvityksessä kartoitetaan nykyiset ja tulevat peruskorjaustarpeet. Näin saadaan  ikään kuin etukäteen tarvittavat tiedot tulevien investointien suuruudesta, ja niiden aikataulutus voidaan laatia pitkän aikavälin investointiohjelmiin.Nykyiset ongelmathan ovat aiheutuneet juuri siitä, että useamman kerran vuoteen, tulee ikään kuin yllätyksenä koulujen, päiväkotien ja terveysasemien ”sisäilmaongelmia”.

Iso ongelma on, että 1970-1980-luvuilla tehdyt rakennusvirheet, eivät aina ole taloudellisesti järkeviä toimia edes peruskorjauksina,  siksi aina joudutaan tarkastelemaan vaihtoehtona purkamista, koska piileviä vikoja ei saada varmuudella kuntoon. Erityisen kiusallista se on silloin, kun rakennus on vain 30-40-vuotta vanha, ja toisaalta siksi, kun tasearvoa on paljon jäljellä, koska se kirjautuu aina purkaessa tappioksi. Muutenhan se olisi käytössä laajemminkin tämä purkaminen, mutta kun kaupungin tai laajemmin kuntien talous ei yksinkertaisesti sitä kestä.

Mitä virheistä on sitten opittu?

Ehkä ei paljoakaan, mutta nyt kaupungin tilakeskuksessa ollaan vahvistamassa rakennuttajaosaamista ja rakennusvalvontaa. Kaupungin omissa hankkeissa, tärkein on juuri rakennuttajaosaaminen. Saadaan sitä mitä tilataan. Kun käytännössä kaikki rakennushankkeet kilpailutetaan kaikilta osin. Siis kaupunki tilaa ja maksaa. Mutta mitään muuta ei tehdä. Nyt tähän ketjuun halutaan kiinni. Ennen kaikkea pyritään siihen, että meillä olisi oma, tarkkailu ja valvonta. Isännän ote, joka pitää veronmaksajien rahoista kiinni. Sitä ei kukaan kyseenalaista, etteikö rakentajat olisi ammattilaisia, kaikilta osin, mutta ehkäpä, työn laatu entisestään parenee, jo pelkästä ajatuksesta, että milloin vain rakennustyömaalla, voi vierailla tilaajan (maksajan) edustaja. Korostettakoon, että rakennusvalvonta tekee oman työnsä moitteettomasti, siitä ei ole kyse. Vaan siitä, että työmaita ja hankkeita valvottaisiin tilaajan toimesta, aktiivisesti, samoin kuin raportoitaisiin. Tämä on ollut toiveena ja vireillä pitkään ja ensi vuoden talousarviossa se pyritään toteuttamaan konkreettisesti.

 

Jussi Wihonen

Lisätietoja: 0400-179400 ja jussi.wihonen@nulljns.fi

Kirjoitettu 9.9.2014

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa