Eduskuntavaaliehdokkaan kynästä, Sanna Antikainen

Huoli perheiden tilanteesta

Joensuun sosiaali -ja terveyslautakunnan toisesta osavuosikatsauksesta löytyi huolestuttava seikka Joensuun kasvatus- ja perheneuvolan osalta. Apua tarvitseva joutuu odottamaan sinne aikaa lähes kahden kuukauden ajan. Kasvatus- ja perheneuvola auttaa esimerkiksi, kun kotona on ristiriitoja, perheessä tarvitaan tukea vanhemmuuteen tai kun perheessä on koettu menetyksiä tai suuria muutoksia.

Osavuosikatsauksessa jonotilannetta kuvattiin sanalla tukala. Onko sosiaali- ja terveyslautakunta käynyt läpi keinoja, joilla tukalaa jonotilannetta voidaan purkaa? Jos näin tärkeän palvelun yhteydessä havaitaan ongelmia, pitää miettiä myös ratkaisuja. Ovatko virkamiehet esittäneet sosiaali- ja terveyslautakunnalle ratkaisuehdotuksia? Kerrottakoon myös, että perhepalveluiden yksikön budjettia on esitetty vähennettäväksi noin 173 400 eurolla.

Erittäin suurta huolenaihetta aiheuttaa myös Joensuun lastensuojelun tilanne. Joensuun kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa 19.8.2014 todetaan, että Joensuussa lastensuojelun sosiaalityöntekijälle on keskimäärin 70 lasta/perhettä asiakkaina, kun valtakunnallinen suositus on 30 lasta/perhettä. Suosituksia rikotaan siis räikeästi.

Kuinka paljon noin suurilla asiakasmäärillä sosiaalityöntekijällä jää aikaa per lapsi/perhe? Jos työntekijän viikkotuntimäärä on noin 37 tuntia, tekee se kuukaudessa noin 148. Jos siitä puolet käytetään suoraan asiakastyöhön, kuten on tavoite, tekee se 70 lapsen/perheen kanssa tunnin kuukaudessa. Laskelmani on vain esimerkki ja nopeasti tehty, mutta antanee suuntaa tilanteen vakavuudesta. Lastensuojelun asiakkaina olevissa perheissä ongelmat ovat yleensä monimutkaisia ja aikaa vieviä.

Nyt on havaittu virallisissa asiakirjoissa kaksi vakavaa ongelmaa. Toivoisin, että toteamisen lisäksi alettaisiin myös miettimään ratkaisuja. Mitä Joensuun kaupunki ja sosiaali- ja terveyslautakunta aikoo näille vakaville ongelmille tehdä? Kannattaa muistaa, että perheiden tukeminen ja lastensuojelu ovat tulevaisuudenkin kannalta tärkeitä palveluita. Olen huolestunut apua tarvitsevien perheiden ja lasten tilanteesta. Sosiaalityöntekijöidenkään työ ei käy pitkäveteiseksi esitetyillä asiakasmäärillä, heidän työssäjaksamisensa taitaa olla koetuksella.

Sanna Antikainen, lähihoitaja
Outokummun kaupunginvaltuutettu
Pohjois-Karjalan Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja
Kirjoitettu 3.10.2014

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa