Kansanedustaja Ritva Elomaa: Soveltuvuuskokeiden merkitys sosiaali- ja terveyden alan pääsykokeissa on keskeinen

Tiedote 17.12.2015

Vapaa julkaistavaksi

Kansanedustaja Ritva Elomaa: Soveltuvuuskokeiden merkitys sosiaali- ja terveyden alan pääsykokeissa on keskeinen

Pääsy- ja soveltuvuuskokeiden merkitykseen toisen asteen opiskelijavalinnoissa suunnitellaan heikennyksiä. Opetus –ja kulttuuriministeriön uuden asetuksen (451/2015) mukaisesti soveltuvuuskokeita ei ole tarkoitus enää kevään 2016 yhteishausta lähtien järjestää karsivina, vaan lisäpisteitä antavana. Uuden asetuksen perusteella ammatilliseen koulutukseen hakevalle voidaan antaa kokeesta 0-10 pistettä. Hylättyä koetulosta ei ole enää mahdollista antaa soveltuvuuskokeiden perusteella.

”Tässä asetuksessa piilee se vaara, että soveltuvuuskokeiden merkitys vähenee tai katoaa kokonaan. Valituksi voi tällöin tulla sellaisia ihmisiä, jotka eivät sovellu alalle. Myös opiskelija itse saattaa havaita olevansa väärällä alalla ilman soveltuvuuskoetta.” Sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa. Erityisen keskeisiä soveltuvuuskokeet ovat sosiaali- ja terveysalalla. ”Röntgenhoitajana työskennelleenä tiedän, että motivoituneet työntekijät edistävät potilasturvallisuutta ja työyhteisön hyvinvointia.”

Asiasta on jätetty tänään eduskunnalle kirjallinen kysymys, jossa vedotaan soveltuvuuskokeiden säilyttämiseen keskeisenä osana pääsykokeita. Perussuomalaiset kansanedustajat Laura Huhtasaari ja Kimmo Kivelä tukevat edustaja Elomaan kysymystä.

”Etenkin psykologisten soveltuvuuskokeiden avulla on edistetty myös hakijoiden tasapuolista ja oikeudenmukaista kohtelua.” tähdentää Elomaa.

lisätietoja

Kansanedustaja Ritva Elomaa (ps)

09 432 3022

Kirjoitettu 18.12.2015

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa