Normien purku – valtion holhouksesta päästävä !

Pohjois-Karjalan kauppakamari haki poikkeuslupaa kauppojen aukioloaikoihin, venäläisturismin vuoksi ja sai; keneltä? Lapin aluehallintovirastolta. Avilta. Nyt sitten vähittäiskaupat saavat olla auki jokaikisenä päivänä klo 07-21. Jippii.

Ensinnäkin, on kyllä kerrassaan ihmeellinen järjestelmä, jos Lapin aluehallintoviranomainen on paras asiantuntija, tässä asiassa? No, hajahallinnon sijoittaminen on tätä, kun laitoin maistraatille hakemuksen, siihenkin vastattiin, Kemijärveltä. Varmaan tehokkain ja paras (edullisin) tapa toimia.

Niin, lupa lohkesi Kiteelle, Tohmajärvelle ja Joensuuhun. Joka tietenkin ilahduttaa, niitä joita se koskee, mutta se toisaalta syrjii, Kontiolahdessa ei ole lupa pitää kauppoja vapaasti auki, eikä Outokummussa, Liperissä ja Ilomantsissa. Ihme logiikka?

Itse olen ollut aina sitä mieltä, että: Asiakkaiden pitää saada päättää, milloin ostoksensa suorittavat ja kaupassa käyvät. Mutta ei. Meillä Suomessa se on viranomainen, joka paremmin tietää Asiakkaiden tarpeet. Tätä on haikailtu pitkään. Sanotaan kymmenen vuotta. Mutta se tulee, valitettavasti viisi vuotta myöhässä.

Nimittäin, tässä välissä, verkkokauppa, jota ei aukioloaikalainsäädäntö koske, on ottanut tiikerinloikan, kuluttajat ovat oppineet ostamaan kotisohvalta, kotiin toimitettuna. Enää ei tarvitse jalkoja vaivata, kun tuotteet tulee tuota pikaa, maailman ääristä, ihan kotiovelle asti. Rahaa ei tarvita lainkaan, kun on kaikki mahdolliset maksutavat, myös osamaksu ja luotto.

Hyvää on että kauppojen laajemmat aukiolot mahdollistavat kuluttajille vapauksia. Huonoa on se, että kun jatkuvat veronkorotukset, ovat syöneet kuluttajien ostovoiman, niin että enää, ei shoppailuihin ole varaa. Tutuksi on tullut, työtätekevien köyhyys, rahat ei riitä ruokaan.Toisaalta kauppiaiden kulut ovat nousseet, ja on aika kuvastavaa, että kauppakeskuksen 20 liikettä ei halua pitää kauppaa sunnuntaina auki, vaikka olisi mahdollisuus, koska se tuottaa tappiota. Ja vain 8 liikettä haluaa ottaa sitä tappiota vastaan. Eli on tämä kornia, nyt kun vihdoin kuluttajat saa vapaat shoppailumahdollisuudet, heillä ei ole enää rahaa, mitä tuhlata, eikä kauppoja kannata pitää kustannussyistä auki?

Jussi Wihonen

kaupunginhallituksen II vpj, valtuutettu PS

Joensuu

2.11.2014

Kirjoitettu 5.11.2014

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa