Työttömät kuntien vastuulle ?

Työttömyys, tuo yhteiskunnan syöpä, ja murheen aihe, ollaan nyt ulkoistamassa kokonaan kuntien vastuulle ja maksettavaksi. Maan hallitus, kun on ohjelmassaan päätynyt vähentämään kuntien velvoitteita, purkamalla niitä. Se toteutuu näppärästi niin, että että työttömyyden kustannukset laitetaan kuntien maksettavaksi. Aluksi tosin vain puolet 300 päivää työttömänä olleiden ja 70% 1000 päivää työttömänä olleiden työmarkkinatuesta siirtyy kuntien maksettavaksi jo 2015 alusta.

Summat ovat valtavia. Joensuun kokoisessa kaupungissa kyse on reilun 10.000.000euron laskusta, Turussa 25 miljoonasta. Niinpä kaupungit kiirellä miettivät keinoja, välttyä vääjämättömältä lisälaskulta. Turussa tämäkin on ulkoistettu. Kaupunki maksaa rahaa henkilöstöyrityksille, sikäli kun nämä onnistuvat, työllistämään työttömän kuudeksi kuukaudeksi. Kaupunki säästää.

Joensuussa on päädytty perustamaan Työllisyysyksikkö. Siis kun hätä on suurin, konstit on monet. Tarkemmin ottaen, tähän haetaan johtajaa. Siis päällikköä, vetäjää. Koska ennestään kaupunki työllistää jo 15-20 ihmistä painiskelemassa tämän vaikean asian parissa, niin tarvitaan rekrytoida vain sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä, ja pari jotka käyvät läpi näitä työmarkkinatuen saajia. Mitähän tästä pitäisi ajatella?

Kun kaupungilla, on näin massiivinen, työllistämisyksikkö, varmaan ihan perustellusti, mihin tarvitaan tätä niin sanottua ”Työvoimahallintoa?”. Tarvitaanko sitä, hallinoimaan näitä työttömiä? Laskin että pelkästään johtajastatuksella on neljä. Yksi isompi ja kolme pienempää johtajaa. Ja yllätys yllätys, henkilökuntaa, karkeasti saman verran kuin kaupungilla, parikymmentä! Olisiko yhteiskunnan varojen säästöä, joko lakkauttaa tämä toinen? Tai jos se ei käy, yhdistää voimat, niin saataisiin tuplahenkilöstö. Kuten huonekalukauppias-ystäväni ehdotti, voitaisiin siirtää palvelut kahteen vuoroon. Vaikka niin, että kaupungin työvoimapalvelu olisi auki 07-15 ja valtion 15-23, esimerkiksi vuoroviikoin, palvelu paranisi? Pikakurkkauksella ne itse palvelut, näkyykin olevan netissä. Ei siellä toimistossa, jossa on vain tämä henkilökunta.

Eniten näissä uusissa kuvioissa ihmetyttää se, että kukaan ei puhu siitä, että, jos ei ole kysyntää?

Ei ole työlle kysyntää? Tai ehkä on, mutta siitä ei olla valmiita maksamaan sitä, mitä se lain mukaan maksaa. Niin, siksikö näitä ”uudistuksia” tehdään, että joku niitä töitä keksii? Siis töitä, joita muuten ei tehtäisi lainkaan? Tarpeettomia töitä. Turhia. Siitä ne työttömät työnhakijat riemastuu, kun heille tarjotaan duunia, jota ei tartteisi tehdä ollenkaan? Onkohan sitä kysytty heiltä?

Jussi Wihonen

kaupunginhallituksen II vpj, valtuutettu PS

Joensuu
12.10.2014

Kirjoitettu 12.10.2014

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa